Psychocukier

Punk, hałas, krautrock, charyzma.

W październiku 2018 r. ukazała się nasza piąta płyta pt. „Antypody Umysłu”.
Newsweek Polska pisał o niej tak: „Na „Antypodach Umysłu” trójce łódzkich muzyków udało się połączyć wszystkie te elementy, które na różnych etapach ich kariery stanowiły o oryginalności zespołu. Sasza Tomaszewski i Piotr Połoz ułożyli kilka naprawdę dobrych rockowych piosenek, z prostymi, garażowymi riffami oraz ponurymi tekstami napisanymi po polsku, m. in. „Sad & Pretty” i „Daj mi serce”. Nie zabrakło również dobrych momentów instrumentalnych, które pozwalają muzykom pograć znacznie bardziej jazgotliwie, jak np. w „Fudze”. Zespół brzmi na tej płycie mocno, psychodelicznie.”

W tej chwili komponujemy utwory na szóstą płytę, pod roboczym tytułem „Bluźnierca z Mózgowa”, która wyjdzie w tym roku.

BILETY : 20 zł przedsprzedaż, 25 zł w dniu koncertu

Teledyski, które powstały do piosenek z płyty „Antypody Umysłu”:

Psychocukier – Cantus Cycneus

 

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Psychocukier

 

Ważniejsze festiwale:

  1. Heineken, Gdynia/ 2006 i 2012
  2. Off, Mysłowice/ 2006 i 2012
  3. Fląder Pop Festiwal, Gdańsk/ 2008
  4. Łódź Alternatywa, Łódź/ 2008
  5. Design Festival, Łódź/ 2008
  6. Fashion Week Poland, Łódź/ 2009
  7. Pepsi Vena Music Festiwal, Łódź/ 2009
  8. Camerimage, Łódź/ 2009
  9. Festiwal Komiksu, Łódź/ 2010
  10. Domoffon, Łódź/ 2015
  11. Fusion Festival, Larz (Niemcy)/ 2019
  12. AlterFest, Mysłowice/ 2019

 

Graliśmy m. in. z:
1. Nomeansno

Placebo

The Fall

Ścianka

CKOD

 

Dyskografia:

  1. Małpy morskie (2007) – Love Industry/ CD
  2. No More Work! (2008) – Love Industry/ CD
  3. Królestwo (2011) – Antena Krzyku/ CD
  4. Diamenty (2013) – Nowe Nagrania/ CD, LP
  5. Antypody Umysłu (2018) – Nowe Nagrania/ CD, LP

 

Książka o zespole:

Piotr Napres “Psychonauci” (2018) –  Kosmos Kosmos + Nowe Nagrania/ wersja papierowa

Opowieść o łódzkim zespole rockowym. Zapis czterech lat towarzyszenia członkom zespołu na próbach, w klubach, na koncertach. To też trochę miejscami gorzka opowieść o polskiej scenie rockowej, o rządzących nią układach i o tym, jak trudno jest pozostawać wiernym swoim ideałom. Marzenia o karierze, beztroskim życiu w oparach alkoholu i dziewczynach na zawołanie szybko ustępują ponurej rzeczywistości. Wybór jest prosty: albo „nieznośna le(p)kość bytu” albo wygodne, ustabilizowane życie. Tylko czy można być szczęśliwym bez marzeń, nawet jeżeli okazują się złudzeniami? Czy wolność rockandrollowego życia jest prawdziwą wolnością? Na te pytania stara się znaleźć odpowiedzi młody autor, fan i przyjaciel chłopaków z Psychocukru. Jak wyglądało to doświadczenie? Co odkrył i czy odnalazł swoją drogę do wolności?

W trakcie koncertu możliwość zakupu CD, LP i książki.

 

Fot. Mikołaj NOON Bugajak

Dodaj komentarz